Sala weselna wybrana? To świetnie! Teraz przyszedł czas, aby wspólnie z managerem sali zdecydować się na menu weselne i na to, jakie dania gorące pojawią się na weselnym stole. Nie od dziś mówi się, że zarówno dobre jedzenie jak i dobra muzyka to gwarancja udanej imprezy do białego rana. Ze względu na długość trwania wesela – propozycje dań muszą być przemyślane i wyważone. Co więcej przy wyborze menu na przyjęcie weselne powinniśmy kierować się nie tylko własnymi upodobaniami ale i preferencją zapraszanych gości weselnych. Po przeczytaniu dzisiejszego artykułu będziecie wyposażeni w kompletną wiedzę na temat tego, jak przygotować idealne menu weselne, które na długo pozostanie w pamięci Waszych gości 🤩
Czym kierować się w wyborze menu weselnego?
Poniżej znajdziecie kilka aspektów, o których warto pamiętać tworząc menu na polskich weselach:
- zadbaj o jakość serwowanych dań – kiedyś, za udane wesele uważano takie, na którym stoły uginały się pod ciężarem potraw. Ciepłe posiłki były serwowane co 1,5-2 godzin. Dzisiaj natomiast liczy się jakość dań, która idzie w parze z optymalną ich ilością.
- poznaj kulinarne gusta gości weselnych – na etapie tworzenia zaproszeń ślubnych pamiętaj o możliwości umieszczenia informacji dotyczących alergii bądź preferencji żywieniowych Waszych gości weselnych. Dzięki temu każdy znajdzie na stole swoje ulubione smakołyki.
- zapoznaj się i porozmawiaj z szefem kuchni – doświadczony kucharz może być dla Was nieocenioną pomocą. Podpowie ciekawe propozycje oraz przedstawi alternatywy, np. dla wegetarian.
- dopasuj sposób serwisu dań do własnych preferencji – kwestia na pozór prosta. Czy na stołach gości pojawi się półmisek mięs pieczonych czy każdy z nich będzie miał porcjowane potrawy na talerzach?
- dobierz odpowiednie zimne przekąski – dania gorące oraz zimne przystawki powinny się doskonale uzupełniać. Dlatego zadbajcie o to, by podczas uroczystości pojawiły się różnego rodzaju surówki, sałatki, np. sałatka jarzynowa, czy deski serów.
Ile dań powinno być podawane na weselu?
Każda z sal weselnych dysponuje kilkoma propozycjami menu weselnego. Głównym kryterium jest cena – im wyższa tym ilość jedzenia jest większa i wybierać możemy spośród bardziej wyszukanych potraw.
Zazwyczaj menu weselne zawiera od 4 do 7 potraw ciepłych oraz zestaw zimnych przystawek serwowanych średnio co trzy godziny.
Nie kierujcie się jednak zasadą “im więcej tym lepiej” – tutaj zazwyczaj musicie to osobiście konsultować z managerem czy firmą cateringową albo podpytać szefa kuchni. Dopasują oni ilość ciepłych posiłków do terminu uroczystości, ilości gości weselnych czy nawet pory roku. Zadbajcie o jego różnorodność, a nie ilość. Jak zatem wygląda przykładowe menu weselne? O tym poniżej!👇
Menu weselne – przykłady
Dla tych z Was, którzy chcą czerpać z gotowych pomysłów, przedstawiamy różne propozycje dań, które możecie zaserwować gościom. Oto najczęściej spotykane potrawy:
Przystawki – weselne menu
Dania weselne zwykle rozpoczynają się od przystawki. Może mieć ona dwojaką formę i być serwowana na ciepło lub zimno. Poniżej znajdziecie kilka naszych propozycji:
Przystawki na ciepło
- mini tortille
- greckie pierożki z serem
- placuszki ziemniaczane z sosem i wędzonym łososiem
- grzanki z ricottą i figami
Przystawki na zimno
- bruschetta z suszonymi pomidorami
- paluchy czosnkowe z oliwą i pesto
- pierożki z ciasta drożdżowego
- sałatka w muszlach makaronowych
- grissini z szynką parmeńską
- awokado z łososiem
- carpaccio z polędwicy wołowej
Wersja dla tych, którzy nie jedzą mięsa:
- sałatka caprese
- mini naleśniki wytrawne lub na słodko
- paszteciki z soczewicą
- grillowane warzywa podawane z humusem
Obiad weselny – menu
Uroczysty obiad to czas dla smakoszy wykwintnych posiłków. Składa się on najczęściej z zupy oraz dania gorącego w formie mięsnej (lub bez) z dodatkami.
Zupy
- rosół z makaronem
- krem z pomidorów
- krem z brokułów z łezką śmietany lub prażonym słonecznikiem
- krem z białych warzyw
- żurek staropolski
- barszcz czerwony
Mięsa
- zrazy zawijane
- schab pieczony
- rolady śląskie
- filet saute z piersi kurczaka
- kotlet schabowy
- mięsa w sosie grzybowym
Dodatki do mięsa
- kluski śląskie
- ziemniaki gotowane
- ziemniaki opiekane
- ogórki kiszone
- grillowane warzywa
- warzywa gotowane
- bukiet surówek
Dania wegetariańskie
- owoce morza
- dania rybne
- makaron conchiglioni nadziewany farszem serowo-szpinakowym
- panierowany kotlet z soczewicy podany z sadzonym jajkiem
- pieczona papryka nadziewana farszem
- krążki selera panierowane, podawane z dipem czosnkowym
- cukinia nadziewana farszem z ratatouille
- szaszłyk z warzyw mieszanych i pieczarek z grilla
Desery
Lista dla miłośników słodkości! Menu weselne nie może obyć się bez deseru. Oprócz tortu weselnego zadbajcie, aby po uroczystym obiedzie znalazło się miejsce na inne propozycje takie jak deser 🍰
- tiramisu
- trio czekoladowe
- muffinka czekoladowa z płynnym nadzieniem i polewą malinową
- sernik z sosem malinowym
- szarlotka na ciepło z lodami
- owoce podane z bitą śmietaną
- pucharek lodów w trzech smakach
Napoje
- napoje gazowane
- soki owocowe
- woda gazowana lub niegazowana z cytryną
- kawa, herbata – wg uznania
- alkohol
- białe i czerwone wino
Zimna płyta
Sałatki – menu weselne
- sałatka jarzynowa
- sałatka grecka
- sałatka makaronowa
inne zimne przekąski
- deska serów
- pierogi ruskie
- galaretka drobiowa
- półmisek wędlin
- ryba po grecku
Menu weselne nowoczesne – przykłady
Czy Was również zaczyna nudzić oklepane menu weselne, na którym zawsze znajdą się takie dania gorące jak kotlet schabowy, kluski śląskie czy rosół z makaronem? 😖
Wychodząc na przeciw Parom Młodym, które coraz częściej decydują się na odejście od standardu – szefowie kuchni proponują bardziej nowatorskie i innowacyjne przepisy. Menu weselne propozycje:
Przystawka:
- tartinki z pastą twarogową
- krewetki w tempurze w pikantnym sosie słodko-kwaśnym
- grzanki z guacamole skropione cytryną i posypane świeżą natką pietruszki
- suszone pomidory ze świeżym pieczywem i oliwą z oliwek
Zupa:
- zupy sezonowe
- krem z dyni z łezką śmietany
- krem z pomidorów z bazyliowym pesto i mozzarellą
Danie główne:
- kaczka podana z sosem truskawkowym
- grillowany pstrąg podawany z łódeczkami ziemniaczanymi, koperkiem i skropiony cytryną
- pieczona kaczka marynowana w miodzie, podawana z pieczonym jabłkiem, kopytkami i sosem z pomarańczy lub cielęcina z pieczarkami w sosie z białego wina z szałwią
Dania bezmięsne:
- carpaccio z buraka z sosem borówkowym, posypane serem owczym
- szparagi zapiekane z pomidorami i parmezanem
- camembert z pieprzem młotkowanym podany na pieczonym ananasie
- kruche babeczki z farszem jarmużowo-serowym
- tatar pomidorowo-paprykowy
- roladki z cukinii faszerowane pieczoną pietruszką
Deser:
- Creme brulee pod chrupiącą skórką
- Panna cotta z sosem malinowym
- Mus cytrynowy z prażonymi migdałami i sosem malinowym
Menu weselne z godzinami – kiedy powinno się podawać dania?
W skład menu weselnego powinny wchodzić nie tylko przykładowe dania ciepłe, przystawki i desery ale także godziny, w których potrawy będą serwowane. Dlaczego jest to ważne?
Każdy z zaproszonych gości będzie miał możliwość sprawdzenia, kiedy na stołach pojawia się ciepły posiłek. Dzięki temu w wolnej chwili w trakcie wesela może spróbować innych zimnych przekąsek spoza głównego menu weselnego.
Jakie dodatkowe atrakcje mogą uatrakcyjnić menu weselne?
Pary Młode chcąc zaserwować swoim gościom wachlarz atrakcji – oferują dodatkowe jedzenie spoza menu weselnego.
Może być to:
Stół wiejski
Wiejski stół jest opcją często oferowaną przez salę weselną i możliwe, że pojawi się także na waszym weselu? Najczęściej jest oblegany przez amatorów ogórków kiszonych i smalcu. Jednak to nie wszystko! Znajdziecie tu także tradycyjne potrawy, których smak przeniesie Was na wieś. Składać się może zarówno z zimnej płyty jak i ciepłych dań. To różnego rodzaju:
- szynki
- polędwice
- boczki,
- balerony
- kiełbasy i kabanosy
- rolady
- smalec ze skwarkami
- pasztety
- ogórki małosolne lub kiszone
- chleb staropolski
- ryba po grecku
- galaretka drobiowa
- pieczone żeberka wieprzowe z kapustą zasmażaną
- zrazy w sosie myśliwskim z kluskami śląskimi
Candy bar
Czekoladowa fontanna to must have dla wielbicieli słodkości! Po specjalnie skonstruowanej fontannie spływa prawdziwa, ciepła czekolada, którą można napełniać kubeczki i pić lub zanurzać w niej różne owoce, takie jak na przykład truskawki lub różnego rodzaju ciasteczka. Słodki stół to nie tylko fontanna czekoladowa ale o wiele więcej! Co możecie na nim znaleźć?
- bankietówki – czyli małe ciasteczka na raz
- deserki w małych kubeczkach/kieliszkach,
- muffiny
- cake popsy
- pralinki
- żelki
- lizaki
- tartaletki
- bezy
Bądźcie pewni, że od takiego słodkiego stołu – Wasi goście weselni prędko nie odejdą!
Live cooking
To nic innego jak uatrakcyjnienie uroczystości poprzez pokaz kulinarny na sali weselnej. Szef Kuchni wraz z asystentem przygotowują dania na oczach gości. To od pary młodej zależy w jakiej formie atrakcja ta będzie przebiegała Słono, słodko a może na surowo?
Kucharze mogą przygotować zarówno lody, gofry, sałatki, owoce morze czy nawet sushi. Bardzo popularną opcją w ostatnim czasie jest pizza. W okresie letnim warto postawić na grilla. Ogród wokół sali weselnej świetnie nada się na urządzenie takiej formy. Grill może pełnić funkcję dania głównego serwowanego nocą.
Co może ułatwić nam organizację menu i stołów weselnych?
W jaki sposób najczytelniej przedstawić gościom Wasze menu na wesele? Graficznie! W naszej ofercie możecie przejrzeć przykładowe menu weselne w różnych formach. Jeśli planujcie jedno lub kilka menu na stolik (w przypadku okrągłych stołów 1 sztuka wystarczy) proponujemy menu stojące trójkątne. Mogą się znaleźć na nim zarówno dania główne, pozostałe dania weselne, tort weselny, napoje gazowane lub soki czy lista potraw znajdująca się na szwedzkim stole lub karta drinków.
Jeśli natomiast zapewniacie gościom menu każdemu z osobna – proponujemy od razu połączyć je z winietką, aby każdy znalazł swoje miejsce przy stole.